top of page

BORAINK

CALDAMENTUM

KADARKA

  • Évjárat: 2021.

  • Dűlő: Csötönyi völgy

  • Fajta: Kadarka

  • Eredetmegjelölés: Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, száraz, vörösbor

  • Alkohol: 13,4 %

  • Sav: 4,6 g/l

  • Extrakt: 31,6 g/l

  • Maradék cukor: 1,1 g/l

  • Érlelés: 12 hónap fahordóban és amforában

ÁR: 3950Ft
RG_20220519web_15.jpg

CALDAMENTUM

CABERNET SAUVIGNON

  • Évjárat: 2020.

  • Dűlő: Porkoláb völgy

  • Fajta: Cabernet Sauvignon

  • Eredetmegjelölés: Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, száraz, vörös, prémium bor

  • Alkohol: 14,29 %

  • Sav: 4,6 g/l

  • Extrakt: 31,6 g/l

  • Maradék cukor: 1,1 g/l

  • Érlelés: 12 hónap fahordóban

ÁR: 4850Ft
RG_Cabernet2020_mirror_web.jpg
Wedding Toast

MERLOT

CALDAMENTUM

  • Évjárat: 2020.

  • Dűlő: Porkoláb völgy

  • Fajta: Merlot

  • Eredetmegjelölés: Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, száraz, vörös, prémium bor

  • Alkohol: 15,75 %

  • Sav: 5,5 g/l

  • Extrakt: 37,7 g/l

  • Maradék cukor: 3,9 g/l

  • Érlelés: 12 hónap fahordó

ÁR: 4850Ft
RG_MerlotCabernet2020_web.jpg

A legnagyobb felületen termesztett szőlőfajtánk a Kadarka. Magyar fajtának tekintjük, bár a Balkánról hozták ide a törökök elől menekülő rác telepesek a XV. században. Annak idején ez a fajta alapozta meg a Szekszárdi borvidék hírnevét, az 1800-as évek elején még a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta volt az országban. Napjainkban újra reneszánszát éli a Kadarka, egyre keresettebb és kedveltebb fajta. A 2020-as évben sikerült megvásárolni egy idősnek mondható több mint 50 éves Kadarka ültetvényt. Ezen a területen az elterjedtebb klónokkal szemben ritkábban előforduló Olasz Kadarka terem. Ez egy olyan fajtaváltozat, melynek bora tartalmasabb, tanninosabb és több színanyagot tartalmaz, mint a legtöbb Kadarka. Betegségekkel szemben jobban ellenáll, ezáltal minden évben teljes érettségben tudjuk szüretelni.

 

Francia eredetű fajták közül a Merlot és a Cabernet Sauvignon kapott helyet a választékban, aminek az oka egészen egyszerű: a világfajták közül ez a két kedvenc fajtám. Különleges, magas minőségű bor készítésére alkalmasak, nem véletlenül terjedtek el a világ valamennyi borvidékén. Jól adaptálódtak a szekszárdi viszonyokhoz is, a legtöbb szekszárdi borász termeszti ezt a két nagyszerű fajtát.

2021-ben telepítettük a Turánt. Ez szintén egy magyar Szőlőfajta amelyet többszörös keresztezéssel hoztak létre. A Turán egy festőszőlő, ami azt jelenti, hogy nem csak a bogyó héjában, hanem a húsában is tartalmaz színanyagot. Ennek a tulajdonságának köszönhetően bora rendkívül mély színnel rendelkezik. Nagyon egyedi parfümös illat jellemzi melyben gyakran megjelenik a rózsa és megannyi fűszer. Maga a bor könnyed, gyümölcsös, kifejezett tanninszerkezettel. Reményeim szerint 2023-ra el is készül belőle az első bor.

A felsorolt fajtákon kívül még 2 régi magyar fajta telepítését tervezem 2022-ben. Ez a Csókaszőlő és a Purcsin. A Csókaszőlő már a Kadarka előtt jelen volt a hazai szőlőskertekben, gyakran a Kadarkával együtt szüretelték és házasították vele. A szocialista termelés időszaka alatt ez a fajta is kiszelektálódott a termesztésből, gyakorlatilag eltűnt. A Csókaszőlő 2012 óta szerepel a nemzeti fajtajegyzékben. Ritkaságnak számít a magyar borok között, jelenleg kevesebb mint 2 hektáron termesztik. Borát valahol a Kadarka és a Pinot Noir vonalon kell elképzelni: fűszeres aromatika, gyümölcsösség, élénk savak, lágy tanninok és közepes test jellemzi. A Purcsin a filoxéra vészt követően tűnt el a magyar szőlőtermesztésből. Fénykorában Tokaj-Hegyalján, az Érmelléken Nagyvárad környékén, valamint Mátraalján volt elterjedt. A pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet génbankjában őriztek meg belőle néhány egyedet. Ebből a két régi magyar fajtából várakozik 700-700 darab oltvány az őszi telepítésre.

bottom of page